Mindfulness – Sömn

Bättre sömn med mindfulness – Vad är viktigt att tänka på

God sömn gör oss bättre utrustade för att möta livets krav. Under sömnen slappnar kroppen av, repareras och återhämtar sig. Hormoner utsöndras och vi bearbetar minnen och intryck. Ny kunskap kan lagras på nytt i hjärnan. Under natten bearbetar och återhämtar vi oss efter dagens intryck, upplevelser och stress, både kroppsligt och psykiskt. För att kunna sova bättre behövs kunskap om sömnvanor. Att lära känna sina egna vanor. Vad är det som får just dig att sova bättre? Behöver du ändra dina vardagsrutiner för att få bättre söm? Behöver du träna tålamod? Behöver du träna på avslappning på kvällen?

Den vanligaste orsaken till sömnproblem är att tankarna ältar det som har hänt till oro hur det ska gå i framtiden och hur man ska hinna med allt. Det är viktigt att kunna stilla sitt sinne för att komma till ro och få en god, behaglig och skön nattsömn.

Vad kan du göra för att förbättra din sömn

För att få en god, behaglig och skön nattsömn kan du göra lugna och avslappnande övningar. Andningsövningar utifrån mindfulness är ett mycket kraftigt verktyg som ger en möjlighet till att förbättra din sömn. Med andningsövningar kan du lättare somna och du kan få en djupare och bättre sömn utan avbrott.

Tips på avslappning – andningsövningar inför en möjlighet till god sömn

Lugna och avslappnande andningsövningar för att stilla tankarna kan vara bra. Försök om möjligt att skapa behaglig och avslappnad förväntan inför att gå och lägga sig. Lämna dagens bekymmer och grubblerier utanför sovrumsdörren. Försök att ha det så mörkt och svalt som möjligt i sovrummet. Lägg dig på sängen lugnt och sakta. Blunda med ögonen, en stund innan du börjar, så om möjligt du är riktigt avslappnad i känslor, tankar och kroppen.

Börja med att fokusera på din in- och utandning. Andas in och håll andan en stund, håll andan en stund så det blir en kort andningspaus, för att sedan andas ut långsamt om det är möjligt och en kort andningspaus. Passerar det några tankar genom huvudet på dig? Notera bara tankarna, utan att gå vidare i dem just nu, bara acceptera att de finns där. Försök om möjligt att släppa taget om tankarna.

Börja med att fokusera på din in- och utandning återigen. Andas in och håll andan en stund så det blir en lite längre andningspaus om det är möjligt, för att sedan andas ut långsamt och lite längre andningspaus. Avslappningen kommer med varje utandning, var bara närvarande med slutna ögon i det ögonblicket. Upprepa andningsövningen tills det känns bra för dig. Sov gott alla läsare!

Vinster du kan få med god, behaglig och skön nattsömn

  • Stresshormoner sjunker i kroppen
  • Hjärnan får vila från intryck, upplevelser och kunskap
  • Parasympatiska nervsystemet aktiveras vid sömn, hjärtat slår lugnare, blodtrycket sjunker, utsöndring av insulin ökar
  • Sympatiska nervsystemets aktivitet dämpas
  • Muskelspänningar släpper
  • Hormon- och immunsystemet återhämtas och byggs upp

Du är välkommen att kontakta mig om du har frågor, vill ha rådgivning eller hjälp med din mindfulnessträning.

Susanne Zachau, Beteendevetare, Certifierad Mindfulnessinstruktör

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s