Skönhet o hälsa

Skönhet

Att just specificera vad skönhet är väldigt komplext eftersom skönhet kan visa sig på så många olika sätt och definitionen av ordet skönhet är så diffus och mångfacetterat. Skönhet är egentligen ett värdeladdat begrepp. Kan skönhet och hälsa hänga ihop på något sätt? Många menar att skönhet är den naturliga delen av ett utseende. Och att en naturlig och varm insida i sin tur ger en utsida som speglar skönhet. Andra anser att skönhet är när man är helt och hållet naturlig. Vad är naturligt? Människan har alltid haft ett intresse för skönhet. Har alltid velat göra sig fin för sin omgivning. Så fungerar det både bland människor och i djurvärlden. Kan skönhet vara när man försöker framhäva och visa sina bästa sidor, finaste ansiktsdrag, kroppsformer, personlighetsform, intellektuella drag och att utstråla en känsla av uppskattning, medvetenhet och närvaro i nuet? Skönhet är ett samlingsbegrepp, ett paraply för en uppsättning av att framhäva sina bästa sidor och leva här och nu i sin hälsa och må bra i livets olika områden. /Susanne Zachau

Vad är hälsa?

Hälsa handlar om dig, din livsstil och ditt liv, här nu och att du mår bra i livets olika områden. Hälsa kan precis som skönhet betyda olika saker för olika individer. Först och främst ur ett KBT, kognitivt beteendeterapeutiskt synsätt är att ”förbättra individens hälsa genom språket, tankar och beteendet” (Källa: KBT i utveckling av Anna Kåver). Ur ett naturvetenskapligt synsätt är hälsa lika med frånvaro av sjukdom, och ur ett humanistiskt perspektiv hanldar hälsa om individens upplevelse av sitt välbefinnande. Sigmund Freud definierade god hälsa som ”frisk är den människa som förmår älska och arbeta”. WHO det vill säga världshälsoorganisationens definition av hälsa ”hälsa är ett tillstånd av fullständigt fysiskt, psykiskt och socialt välbefinnande och ej endast frånvaro av sjukdom eller skröplighet. Hälsa på högsta nivå är en av de fundamentala rättigheter som tillkommer varje människa utan åtskillnad av ras, religion, politisk åskådning ekonomiska eller sociala förhållanden” (Källa: Människans hälsa, Kjell Kallenberg/Gerry Larsson).

Lite allmänt om hälsa

Hälsa kan betyda olika saker för olika personer. För många betyder hälsa att vara frisk och att må bra. Hälsan påverkas av många saker. Din hälsa påverkas till exempel av om du trivs med de människor du har omkring dig och tycker ditt liv har en mening. Din hälsa påverkas också av ditt arbete, vad du äter, stress, sömn, rökning, alkohol och droger.

Samhället runt omkring dig betyder mycket för din hälsa. Hur du bor, vilket arbete du har och om du känner dig som en del av samhället påverkar också din hälsa.

Bilden visar olika saker som påverkar hälsan. Den yttersta cirkeln visar hur världen påverkar oss. Nästa cirkel visar situationer som du själv inte kan påverka. Nästa cirkel handlar om ditt sätt att leva. Cirkeln närmast dig handlar om dina vänner och familj. Källa: Landstinget i Jönköpings län

Folkhälsa

Folkhälsa handlar om alla människors hälsa i landet. I Sverige arbetar regeringen och olika myndigheter för att människor ska må bra.

Statens folkhälsoinstitut är en av de myndigheterna. Statens folkhälsoinstitut arbetar till exempel med att försöka få människor att sluta röka, röra på sig mer och bli delaktiga i samhället.

Statens folkhälsoinstitut har bestämt elva mål för att människor i Sverige ska må bättre. De elva målen är:

 • Delaktighet och inflytande i samhället.
 • Ekonomisk och social trygghet.
 • Trygga och goda uppväxtvillkor.
 • Ökad hälsa i arbetslivet.
 • Sunda och säkra miljöer och produkter.
 • En mer hälsofrämjande hälso- och sjukvård.
 • Gott skydd mot smittspridning.
 • Trygg och säker sexualitet och en god reproduktiv hälsa.
 • Ökad fysisk aktivitet.
 • Goda matvanor och säkra livsmedel.
 • Minskat bruk av tobak och alkohol, ett samhälle fritt från narkotika och dopning samt minskade skadeverkningar av överdrivet spelande.
Annons

En tanke på “Skönhet o hälsa

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s