Mindfulness i arbetet

Mindfulness  – på väg till arbetet och i arbetet – känsla, tanke, och kropp.

Avsikten med mindfulness till och från och i arbetet kan vara att bli mer medveten om kroppsliga upplevelser, känslor och tankar.

När vi utövar mindfulness blir vi medvetna om våra tankar, känslor och beteende så att vi kan upptäcka och bryta tankemönster, det vill säga bryta spänningar, oro och ångest eller andra negativa tankar innan de ökar alltför mycket.

Ledord som kan användas: Stanna upp, observera vad som pågår i dig, acceptera situationen som den är, välj om du ska svara på ett ändamålsenligt sätt eller om du ska släppa taget och låta det vara som det är.

Tips på hur du kan öva detta till och från och i arbetet:

1. Gå lite långsammare till bilen eller bussen, uppmärksamma din kropp för att se om du märker någon spänning, försök slappna av.

2. Försök kör lite långsammare till arbetet.

3. När du går till arbetet, andas in och andas ut vid var tredje steg. Sitter du vid ett skrivbord, ta några andetag innan du kontrollerar dator för e-post eller uppdateringar.

4. Om möjligt när det är lunch, ät något långsammare och känn in maten med dina smaksinnen.

5. När du går från arbetet, gå lite långsammare, eller kör lite långsammare, fundera på vad du gjorde under dagen, vad var positivt? Om din kropp är spänd försök slappna av genom att andas in och andas ut ur musklerna medvetet och låt dem bara vara och njut av livet.

Några fördelar med dessa övningar är att stressen minskar, ger klarhet i sinne, balans, energi, livsglädje, förbättrad problemlösning, beslutsfattande, förbättrat ledarskap/medarbetarskap, bättre emotionell intelligens i arbetet. Med respekt till dig själv och till andra kommer du att arbeta mer stabilt i lugn och ro. /Susanne Zachau

Du är välkommen att kontakta mig om du har frågor, vill ha rådgivning eller hjälp med din mindfulnessträning.

Susanne Zachau, Beteendevetare, Certifierad Mindfulnessinstruktör

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s